Batthyányra emlékeztek

/A képen: Batthyány Lajos kivégzése az Újépület udvarán – Forrás: Wikipedia/

„Érdekes történelmi előadásra került sor a Rákóczi Szövetség szervezésében szerdán délután a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében.

A rendezvényen születésének 215. évfordulója alkalmából Batthyány Lajosról, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökéről, 1849 vértanújáról emlékezett meg dr. Kedves Gyula ezredes, hadtörténész.

A „Történelmünk korszakalkotója – Batthyány Lajos, a hadseregszervező” című előadás a reformkori és forradalmár politikust, a hadseregszervező Batthyányt mutatta be, felvillantva az ifjú éveiben huszártisztként, illetve az 1848 októberében nemzetőrként szolgáló politikus katona alakját is.

A rendkívül tartalmas, vetített képes prezentációval gazdagított visszatekintés rávilágított arra a kevésbé ismert tényre, hogy Batthyány Lajos kezdeményezője, majd a megvalósítás során központi és meghatározó szereplője volt az új típusú haderő kialakításának és megszervezésének.

Az önálló haderő alapjainak lerakásával a miniszterelnök készítette fel a nemzetet forradalmi vívmányainak megvédésére, 1848 szeptemberében pedig szinte egyszemélyi vezetője volt a honvédelemre kényszerülő polgári államnak.

A neves történész taglalta a Batthyány-kormány hadügyi politikáját és ebben a miniszterelnök szerepét, majd bemutatta a forradalmi haderő megteremtésének folyamatát, amelyben Batthyány Lajos központi szerepet játszott.”

 

Forrás: oroszlany.hu

Be the first to comment on "Batthyányra emlékeztek"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*