Könyvbemutató az olvasás világnapján

A Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete az alábbiakat tette közzé közösségi oldalán – szöveghűen idézzük:

„Az Olvasás Világnapja alkalmából író-olvasó találkozót rendezett szervezetünk kedden délután a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében.

A rendezvény vendége Csáky Pál felvidéki közíró volt, aki Pozsonyi beszélgetések című könyvét mutatta be kávéházi hangulat közepette.

A kötet fontos és érdekes személyiségekkel megvalósult beszélgetések átiratát tartalmazza, amelyek 2011 és 2019 között keletkeztek Pozsonyban.

A beszélgetőpartnerek: Ján Čarnogurský, volt szlovák miniszterelnök, Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, Glatz Ferenc, az MTA egykori kétszeres elnöke, František Mikloško, a szlovák parlament volt elnöke, Bordás Sándor egyetemi tanár, pszichológus, Pomogáts Béla, a Magyar Írószövetség volt elnöke, Korzenszky Richárd emeritus perjel, Duray Miklós, volt parlamenti képviselő és Andrej Tóth, a prágai Közgazdaságtudományi Egyetem kancellárja, történész.

Utóbbival a 100 évvel ezelőtti történéseket járják körbe: mi és hogyan történt 1918 és 1920 között Bécsben, Budapesten, Prágában, Párizsban, Londonban és Washingtonban.

Részlet a könyv fülszövegéből, amelynek szerzője Csáky Pál, Szlovákia volt miniszterelnök-helyettese, volt európai parlamenti képviselő:

„Fontosnak tartottam hozzájárulni ahhoz, hogy megőrizzünk valamit a koronázó város polgári múltjából. Pozsonyban máig létezik egy, a közügyek és a magyar kultúra iránt érdeklődő közösség, amelynek rendszeres találkozásai, eszmecseréi a város szellemiségének egyik őrzője.

Azt tapasztaltam ugyanis, hogy az érdeklődés a közösségi témák iránt, mindama kérdések megtárgyalása, amelyek fontosak, érdekesek lehetnek számunkra, erősíti a közösséget és emeli a város fényét.

A fent említett időszakban több, mint félszáz ilyen találkozó valósult meg. A kötetben szereplő tíz beszélgetés ebből kínál ízelítőt.”

Az ankét végén a szerző dedikálta ajándékba hozott könyveit a szépszámú érdeklődők számára.”

 

Forrás és fotó: Facebook

Be the first to comment on "Könyvbemutató az olvasás világnapján"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*