„Köszöntjük Révkomáromot!” – Oroszlányban

A Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete az alábbiakat tette közzé közösségi oldalán – szöveghűen idézzük:

„Kávéházi hangulatot elevenített fel az oroszlányi Rákóczi Szövetség újabb rendezvénye csütörtökön délután, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében.

Több éves hagyomány, hogy a civil szervezet kiterjedt felvidéki kapcsolatai révén felkér egy-egy baráti, vagy partnertelepülést az Oroszlányban történő bemutatkozásra.

A mostani alkalommal „Köszöntjük Révkomáromot!”címmel Petheő Attila történelemtanár, a CSEMADOK komáromi járási elnöke tartott vetített képes előadást.

A borongós, esős időjárás ellenére szépszámú közönség gyűlt össze a művelődési házban. Az eseményt megtisztelte többek között Lazók Zoltán polgármester, dr. File Beáta jegyző, érkeztek vendégek Csákvárról, sőt a felvidéki Imelyről is.

Az előadó elsőként tartalmas prezentációt mutatott be Észak-Komárom történelmi múltjáról, mely krisztus előtt 300-tól kísérte végig a Duna parti város legendáját, érintve a fontos korszakok eseményeit.

Így az 1848-49-es szabadságharc, a háborús időszakok, Trianon, 1968 és a rendszerváltozás helyi vonatkozásait. Bemutatásra kerültek a település híres szülöttei, többek között Egressy Béni, Jókai Mór, Lehár Ferenc, valamint Czibor Zoltán, az Aranycsapat legendás balszélsője.

Végezetül a város jelenlegi arculatával ismerkedhettek meg az érdeklődők.

A kellemes hangulatot fokozták az Oroszlány testvérvárosából, Vágsellyéről ajándékba kapott kávékülönlegességek, melyeket minden jelenlévő megkóstolhatott.”

 

Forrás és fotó: Facebook

Be the first to comment on "„Köszöntjük Révkomáromot!” – Oroszlányban"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*