Változtatni kell a tó körüli állapotokon

/Kép forrása: Wikipedia – Fotó: Thaler Tamás/

Az erőműi tó környékén kialakult nagy turista áradattal kapcsolatos megoldási lehetőségek átbeszélésére került sor csütörtökön délelőtt a polgármesteri hivatalban, melyet az Oroszlányi Horgász Egyesület kezdeményezett.

„Az utóbbi időben rengeteg turista megjelenik a tóparton. A horgászokat nagyon zavarja ez a dolog, hiszen sok esetben a magánszférát sem tisztelve bejárnak a stégekre fotózni és egyéb szándékkal. Köztudott, hogy a part mentén sem nyilvános illemhely, sem szemétgyűjtési és megfelelő parkolási lehetőség nincs. Ennek következtében a nagy látogatottságú hétvégék után a nyomokat elég nehéz eltüntetni.

A megoldás túlmutat az OHE lehetőségein és hatáskörén is, lévén hogy mi a tónak a halászati hasznosítói vagyunk, illetve a stégekkel kapcsolatos ügyeket intézzük. A part nem a mi tulajdonunk, az részben a VÉRT, részben a város kezelésében van. Véleményünk szerint mindenképpen közös összefogással kell olyan megoldást találni, amely megfelelő mederbe tereli ezt a dolgot és mindenki számára elfogadható” – mondta bevezetőként Varju György, az egyesület elnöke.

Forisek István, a Vértesi Erőmű Zrt. törzskari igazgatója online csatlakozva elmondta, hogy véleménye szerint két védelmi intézkedést lehetne létrehozni: táblákkal felhívni a figyelmet a magántulajdonra, valamint sűríteni kellene a tópart hatósági ellenőrzését.

Lazók Zoltán polgármester kifejtette: „Saját magam is tapasztaltam, hogy hétvégeken több száz látogató érkezik a helyszínre. A tavat körbe keríteni lehetetlen, tiltással és zárással ez a probléma nem megoldható. Olyan alternatívát kell kidolgoznunk, amely a turista özönt szervezett formában tudja kezelni. Gondolok itt egy parkolóval ellátott kilátóra, mely rálátást és fotózási lehetőséget biztosít az érdeklődők számára” – mondta a városvezető.

Kiss Sándor, az oroszlányi rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy az elmúlt időszakban sok esetben intézkedtek szabálytalan parkolás, magánterületre való belépés és jogellenes drón használat miatt a tó környékén. Véleménye szerint is egy átfogó elgondolásra lenne szükség, mely korlátozná a turista áradatot.

Rajnai Gábor alpolgármester három részről – mint horgász, stégtulajdonos és kiskert tulajdonos – is érintett az ügyben, és megerősítve az elhangzottakat támogatta a tűrhetetlen állapot megszüntetésére irányuló elképzelést.

A fórum résztvevői végezetül az ügy érdekében megállapodtak egy munkacsoport létrehozásában, mely első lépésként helyszíni bejárást fog tartani a tóparton.

 

Forrás:oroszlany.hu

Be the first to comment on "Változtatni kell a tó körüli állapotokon"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*