Tojásfa a főtéren

„Nagypénteken tojásfát díszítettek a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár dolgozói a Szent Borbála téren.

Az előzetes felhívásnak megfelelően – a koronavírus járványra való tekintettel – a kezdeményező intézmény gyűjtötte össze a felajánlott egyszínű és mintás függeszthető tojásfigurákat.

A rendezvények tilalma miatt a dolgozók díszítették fel a fát, de természetesen húsvétig bárki elhelyezheti egyénileg is a nagy tojással kijelölt fán az általa készítettet.

„Ez az első nyilvános, közös tojásfa állítás Oroszlányban, mely jó visszhangra talált. Az új ötlet, és talán a vírushelyzet okozta bezártság, valamint az abból való szabadulásvágy is hozzájárult ahhoz, hogy sok városlakót, sőt közösségeket is sikerült bevonni a cél érdekébe.

Ennek köszönhetően közel 500 darab tojást helyeztünk el nagypénteken a kijelölt fára. Igazán ideillő és aktuális az alábbi néhány sor: – Meg kellene állni és magunkba nézni, gyermeki vágyaink újra felidézni. Reá csodálkozni köznapi csodára, megtanulni élni végre-valahára. Hagyni, hogy az idő nélkülünk szaladjon, életünkben újra több szépség maradjon…” – fejtette ki gondolatait Takács Tímea, a művelődési ház igazgatója.

A bokrok és a fák húsvétra való feldíszítésének szokása eredetileg német nyelvterületről származik.

Németországban évszázadok óta űzik, de nem lehet pontosan tudni, hogy eredetileg milyen célból. Feltételezik, hogy korábban a tojások a termékenységet, illetve az élet-halál feletti győzelmét jelentették, a keresztény hagyomány szerint pedig Krisztus feltámadását szimbolizálják.

Magyarországon is egyre nagyobb hagyománya van a húsvéti tojásfának, mely lakásainkban is méltó része lehet az ünnepnek, barka vagy aranyvessző ágakra aggatott húsvéti tojások formájában. ”

 

Forrás:oroszlany.hu

Be the first to comment on "Tojásfa a főtéren"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*